ЗА ПРОЕКТА

За проекта

Основната цел на проекта е създаването на  механизъм за взаимодействие между публични и образователни институции, граждани и граждански организации на местно ниво, водещ до повишаване на качеството на живот в София чрез подобряване на атмосферния въздух и намаляване на въглеродните емисии.

За модел на механизма се ползва като добра практика инициативата на Градския съвет на Нотингам за създаване на „Зелено партньорство“, покриване на базови знания по отношение на „въглеродната грамотност“ от страна на всички граждани и постигане на въглеродна неутралност на града до 2028 година.

Програмата се базира на принципа, че жителите, работниците и учащите, които са „въглеродно грамотни“ инстинктивно разбират въздействието на въглеродния си отпечатък и така ще вземат информирани избори по отношение на енергийната ефективност и въглеродния отпечатък на дейностите си.

Проектът „Въглеродната грамотност—път към повишаването на качеството на живот в София“ се изпълнява от опитен партньорски консорциум. Водещата организация—фондация „Каузи“ е гражданска организация с експертиза в областта на устойчивото развитие. 

Партньор по проекта е най-голямата образователна институция Софийски университет „Св. Климент Охридски“ .

SU Kauzi2